This is a recipe from my great-grandmother, who was living in minor Asia, know known as the west coast of Turkey. It is in our family for more than a 100 years and we always make it on new year's eve and cut it after the 12 in the night, once the new year has arrived. It is super easy to make and takes about 40-45 minutes to bake! It turns out dry as a cookie and it is perfect for dipping in tea or milk.
Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)
ingredients
- 75 ml melted butter
- 75 ml olive oil
- 225 gr sugar
- 70 ml water
- 250 gr patent flour
- 250 gr wheat flour
- 1/4 tea spoon baking soda
- 1/2 tea spoon baking powder
- Plenty of cloves
- 1 egg yolk
- 1 lucky coin wrapped in aluminium foil
instructions
- Mix the ingredients in the following order, using a whisker; butter, olive oil, sugar. Add the water.
- Mix the patent with the wheat flour and add the soda and baking powder.
- Add the flour mix gradually and use your hands once the dough becomes tough.
- It is possible that you won't need all the flour, once it reaches consistency of cookie dough, it is ready.
- Add the lucky coin and make sure to hide it (even from yourself ;)
- Put in a 24 cm form (buttered and floured) and spread even using a silicon spatula.
- Decorate as you wish and add loads of cloves.
- Beat the egg yolk and spread evenly on top to give a shiny effect after baking.
- Bake in 180 C for about 40-45 minutes.
- Once it turns gold and you see some cracks appearing on the edge it is ready!
In Greece, the first piece is for Jesus, the second for Mary, the third for Saint Vasilis (who's name-day is on January 1st) and the fourth for the house. After that you can cut the pieces by name and see who gets the lucky coin, which will bring it's new owner good luck for the new year.
This is how the dough should look like.
It is easier to make even when using a spatula.
You can use a fork to decorate.
The cross is connected with the Christian Orthodox tradition of the new year pie.
You can use a cookie shape to make more patterns.
Add many cloves, they will give the pie a special taste!
I really mean loads of cloves!
And egg yolk for shine :)
This is how it looks like after baking.
Alternatively you can use this silikon form from Silikomart to make the little ones happy :)
Happy New Year!
IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Αυτή η συνταγή βασιλόπιτας είναι της προ-γιαγιάς μου, που ζούσε στην Μικρά Ασία. Είναι οικογενιακή συνταγή ηλικίας 100 έτων και άνω. Είναι πολύ εύκολη και ψήνεται γύρω στα 40-45 λεπτά. Γίνεται ξέρη σαν μπισκότο και είναι ιδανική για βόύτηγμα στο τσάι ή στο γάλα.
Μία ξεχωριστή Βασιλόπιτα από την Μικρά Ασία
υλικά
- 75 μλ λιωμένο βούτυρο
- 75 μλ ελαιόλαδο
- 225 γρ ζάχαρη
- 70 μλ νερό (η γιαγιά χρησιμοποιούσε κατασταλαχτή)
- 250 γρ αλεύρι σκληρό
- 250 γρ αλεύρι μαλακό
- 1/4 κουτάλι τσαγιού σόδα
- 1/2 κουταλάκι τσαγιού μπέκιν
- Άφθονο γαρίφαλο
- 1 κρόκος αυγού
- 1 φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο
εκτέλεση
- Αναμίξτε τα συστατικά με την ακόλουθη σειρά, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα. Βούτυρο, ελαιόλαδο, ζάχαρη.
- Ανακατεύετε τα δύο έιδη αλεύρι, οπού έχετε ήδη προσθέσει τη σόδα και το μπέικιν.
- Προσθέστε στο μίγμα βουτύρου το αλεύρι σταδιακά χρησιμοποιώντας τα χέρια σας μέχρι η ζύμη να γίνει σαν ζύμη μπισκότου (είναι πιθανό ότι δεν θα χρειαστείτε όλο το αλεύρι).
- Βάλτε το φλουρί σε φόρμα 24 cm (για βουτυρωμένη και αλευρωμένη).
- Απλώστε τη ζύμη με τα χέρια και εξωμαλύντε την με τιν βοήθεια μιας σπάτουλας σιλικόνης.
- Διακοσμήστε όπως εσείς επιθυμείτε και να προσθέσετε τα γαρίφαλα.
- Χτυπήστε τον κρόκο αυγού και απλώστε το ομοιόμορφα στην πίτα για να δώσετε γυαλάδα μετά το ψήσιμο.
- Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά.
- Μόλις γίνει χρυσή και θα δείτε μερικές ρωγμές που εμφανίζονται στην άκρη είναι έτοιμη!
Έτσι είναι ή ζύμη όταν είναι έτοιμη.
Με την βοήθεια της σπάτουλας γίνεται πίο ομαλή, αλλά είναι δύσκολο να την κάνουμε εντελώς ίσια την επιφάνεια της.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιρούνι για διακόσμηση.
Η πάραδοση της οικογενείας μας θέλει πάνω τον Ορθόδοξο Ελληνικό σταυρό.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φόρμες μπισκότων για έξτρα διακόσμηση.
Διακοσμήστε με πολλά γαρίφαλα, αυτά δίνουν το άρωμα και την γεύση!
Και εννοώ πολλά γαρίφαλα!
Και μην ξεχνάτε τον κρόκο για γιαλάδα :)
Έτσι είναι μετά το ψήσιμο.
Καλή Χρονιά!
Καλή Πρωτοχρονιά!!!!
ReplyDeleteΕπίσης!
ReplyDelete