Thursday 26 December 2013

Melomakarona is the the taste of Christmas

Honey, cinammon, cloves, orange zest and honey... it must be Christmas!

I remember these as long as I remember my self. They are easy to make, and you can eat them as cookies or put them in syrup and serve with nuts as a sweet treat.

This recipe makes 45-50 pieces.



Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)


Melomakarona is the the taste of Christmas

ingredients for the cookies
  • 1,5 cups of fresh squeezed orange juice
  • Zest from 2 oranges
  • 1,5 cups of sugar
  • 4 tea spoons ground cinnamon
  • 1 tea spoon ground cloves
  • 1/2 cup white whine or cognac
  • 2 cups olive oil
  • 1,5 kilo all purpose flour
  • 1,5 tea spoons baking soda
  • 3 tea spoons baking powder
  •  Ground nuts (walnuts, almonds, hazelnuts)
ingredients for the syrup
  • 3 cups of sugar
  • 2 cups of water
  • 2 table spoons honey
  • 1 cinnamon stick
  • half lemon juice
instructions for the cookies
  1. Mix the ingredients in the following order, using a whisker; orange juice, orange zest, sugar, spices, wine or cognac, olive oil.
  2. Add gradually the flour and mix by using your hands. It might be that you don't need all the flour. You should add until you can form the cookies with you hands. 
  3. Make the cookies in oval shape and roll them over an uneven surface, I use the grated edges to get the bumpy effect going on.
  4. We bake them in 180C and for about 20 minutes.
instructions for the syrup
  1. Mix all ingredients together in a pan, using a whisker.
  2. Bring to cook and let it boil for 8-10 minutes.
  3. While the syrup is warm, but the cookies cold, soak one by one in the syrup.
  4. Place in a tupperware and pour the remaining syrup over the cookies.

Keep the cookies airtight in the tupperware, after the cool off.

This how we make them.


This is how they look before baking.


And this is how they look after baking.


You can add extra syrup when serving ;)


IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Μέλι, κανέλλα, γαρύφαλο και πορτοκάλι... μάλλον είναι Χριστούγεννα!

Θυμάμαι τα μελομακάρονα όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Είναι πολύ εύκολα και μπορείτε να τα φάτε σκέτα η σιροπιασμένα.

Αυτή η συνταγή βγαίνει 45-50 κομμάτια.



Τα μελομακάρονα είναι η γεύση των Χριστουγέννων.

υλικά για τα μελομακάρονα
  • 1,5 φλιτζάνια φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 κουταλάκια κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτάλι τσαγιού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί ή κονιάκ
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1,5 κουταλάκια μαγειρική σόδα
  • 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
υλικά για το σιρόπι
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • το μισό χυμό ενός λεμονιού
οδηγείες για τα μελομακάρονα
  1. Αναμίξτε τα συστατικά με την ακόλουθη σειρά, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα Χυμός πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, ζάχαρη, μπαχαρικά, κρασί ή κονιάκ, το ελαιόλαδο.
  2. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και ανακατέψτε με τα χέρια σας. Μπορεί να χρειαστεί πιο πολύ αλεύρι, θα πρέπει να προσθέσετε έως ότου μπορείτε να πλάσετε τα μελομακάρονα με τα χέρια σας.
  3. Δώστε στα μελομακάρονα σχήμα οβάλ και ανοίξτε τα πάνω στον ξύστη για να πάρουν το παραδοσιακό σχέδιο.
  4. Τα ψήνουμε στουσ 180 βαθμούς και για περίπου 20 λέπτα.
οδηγείες για το σιρόπι
  1. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα.
  2. Αφήστε το σιροόπι να βράσει για 8-10 λεπτά.
  3. Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και τα μελομακάρονα ζεστά όταν τα σιροπίαζουμε.
  4. Σιροπίαστετα  ένα ένα μέσα στην κατσαρόλα για να απορροφήσουν το σιρόπι καλά.
  5. Τοποθετήστε σε ένα τάπερ και περιχύστετα με το υπόλοιπο σιρόπι πάνω από τα μπισκότα.

Διατηρούνται στο τάπερ αφότου κρυώσουν.

Ετσα τα κάνουμε.


Έτσι είναι πριν από το ψήσιμο.


Και έτσι μετά από το ψήσιμο.


Μπορείτε να κρατήσετε λίγο σιρόπι ξεχωριστά και να βάζετε επιπλέον όταν τα σεβίρετε. ;)


No comments:

Post a Comment