This qualifies to the sweet top 5 if you are not into sugar/syrup don't try it!
If you happen to visit my island Lesvos in the winter, you will probably be served a complimentary halva dessert after your dinner. Sometimes with almonds, some time with pine nuts and always with cinnamon.
Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)
ingredients
- 1 cup of olive oil
- 2 cups of semolina, thick
- 3 cups of sugar
- 4 cups of water
- Roasted almonds and pine nuts
- 1 cinnamon stick
- Ground cinnamon for serving
instructions
- Pour the water and sugar into the pan.
- Add the cinnamon stick and bring to boil for 10 minutes.
- Let it cool down.
- Roast the nuts in a lightly oiled pan.
- In a separate pan add the oil and semolina.
- Stir with a wooden spoon until light brown.
- Add the nuts and stir.
- Take off the fire and add the cold syrup, slowly and carefully, it may splash like hot lava!
- Stir until the semolina absorbs the syrup.
- Put in individual forms or in one large tupperware.
- Serve generously with cinnamon.
This is a 1-2-3-4 recipe :)
The semolina before and after baking.
The syrup before and after.
Roasting the nuts always brings up their flavor.
When adding syrup, make sure the syrup is cold. Adding hot semolina to hot syrup will cause a lava explosion. It may seem too liquid but it after a while it will become thick as wet sand ;)
It will take about an hour until it's cold enough to serve.
IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Ο πολίτικος χαλβάς είναι σιγουρα μέσα στο τοπ 5 των σιροπιαστών γλυκών, αν δεν σας το σιρόπι ζάχαρης μην τον δοκιμάσετε!
Αν τύχει να επισκεφθείτε το νησί μου Λέσβου στο χειμώνα, θα σας σερβίρουν ένα δωρεάν πολίτικο χαλβά μετά το δείπνο σας. Μερικές φορές με αμύγδαλα, άλλες κουκουνάρι και πάντα με πολύ κανέλα.
Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)
Υλικά
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χονδρό
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
- Καβουρδισμένα αμύγδαλα και κουκουνάρι
- 1 κανέλλα
- Κανέλλα για το σερβίρισμα
οδηγίες
- Ρίχνω το νερό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.
- Προσθέτω την κανέλα και αφήνω να βράσει για 10 λεπτά.
- Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
- Καβουρντίζω τα καρύδια σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί.
- Σε ένα άλλο τηγάνι ρίχνω το λάδι και το σιμιγδάλι.
- Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτω τα καρύδια και ανακατεύω.
- Βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κρύο σιρόπι, αργά και προσεκτικά, μπορεί να πεταχτεί σαν καυτή λάβα!
- Αναδεύω μέχρι το σιμιγδάλι να αποροφήσειτο σιρόπι.
- Βάζω σε μεμονωμένες φόρμες ή σε ένα μεγάλο τάπερ.
- Σερβίρω γενναιόδωρα με πολλή κανέλλα.
Η γιαγιά μου τον λέει χαλβά 1-2-3-4 :)
Το σιμιγδάλι πριν και μετά το τηγάνισμα.
Το σιρόπι πριν και μετά.
Το καβούρντισματων αμυγδάλων και κουκουναριών αναδεικνύει το άρωμα τους.
Όταν προσθέτω το σιρόπι πρέπει το μείγμα τοθ σιμιγδαλιού να έιναι κρύο. Αν είναι και τα δύο ζεστά θα ακολουθήσει έκρηξη λάβας! Στην αρχή το μείγμα θα είναι αραιό αλλα μετα θα δέσει.
Παίρνει περίπου μια ώρα να κρύωσει, σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
No comments:
Post a Comment