Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)
Susana's mouthwatering praline chocolate cake
ingredients
- 175 gr dark chocolate broken in pieces
- 115 gr butter
- 225 gr icing sugar
- 4 eggs
- 115 gr hazelnuts (freshly roasted and grained)
- 25 gr plain flour
- Cocoa powder to sprinkle on top
instructions
- Butter a tart tray and cover the base with cooking paper (also buttered).
- Sprinkle the base with cocoa powder.
- Melt the chocolate and the butter in low fire and in a thick base pan.
- Leave to cool down.
- Beat the egg yolks with the sugar until you get a thick mixture.
- Add the chocolate, hazelnuts and flour, mixing slowly.
- Beat the egg whites.
- Slowly add the beaten egg whites to the mixture.
- Put it in the preheated oven for 60-75 minutes in 160 C.
- Leave to cool down for 10 minutes.
- Sprinkle the top with some more cocoa powder and decorate with the icing sugar and strawberries or raspberries.
It is always better to use bain marie when melting chocolate but since this recipe includes melting butter with the chocolate, a thick bottom pan will do. Roasted hazelnuts taste stronger than raw.
Make sure to let the melted chocolate and butter to cool down before adding to the mix.
Make sure to let the melted chocolate and butter to cool down before adding to the mix.
The mix will become quite thick after adding the hazelnuts but it will loosen up after adding the egg whites.
This cake doesn't rise a lot and it stays a bit compact and heavy.
IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Αυτό το κέικ έφαγα για πρώτη φορά στο σπίτι της φίλης μου μετά από ένα πολύ ωραίο πάρτι γενεθλίων. Η δομή tou είναι παρόμοια με μπράουνι, αλλά έχει μια δυνατή γεύση πραλίνα και λιώνει στο στόμα. Είναι αρκετά γλυκό έτσι συνδιάζεται καλύτερα με μούρα όπως τα σμέουρα ή φράουλες. Το έκανα και εγώ για τα γενέθλιά μου.
Σοκολατένιο κέικ πραλίνα να σου τρέχουν τα σάλια, της Σουσάνας
υλικά
- 175 γρ μαύρη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια
- 115 γρ βούτυρο
- 225 γρ ζάχαρη άχνη
- 4 αυγά
- 115 γρ φουντούκια (φρεσκοκαβουρδισμένο και κόκκους)
- 25 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Κακάο και ζάχαρη σε σκόνη για να πασπαλίσουμε το κέικ
οδηγείες
- Βουτυρώνουμε μία φόρμα τάρτας και καλύπτουμε την βάση με αντικολλητικό χαρτί, επίσης βουτυρωμένο.
- Πασπαλίζουμε τη βάση με σκόνη κακάο.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και κατσαρόλα με χοντρό πάτο.
- Αφήνουμε την σοκολάτα να κρυώσει.
- Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να σφίξουν.
- Προσθέτουμε τη σοκολάτα, φουντούκια και το αλεύρι, ανακατεύοντας αργά.
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών.
- Σιγά-σιγά προσθέτουμε την μαρέγκα στο μίγμα.
- Το ψήνουμε το σε προθερμασμένο φούρνο για 60-75 λεπτά σε 160 C.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Κοσκινίζουμε το κακάο από πάνω και διακοσμούμε όπως θέλουμε με ζάχαρη άχνη και φράουλες η βατόμουρα.
Ο καλύτερος τρόπος για να λιώσουμε σοκολάτα είναι το μπεν μαρί, αλλά αυτή η συνταγή απαιτεί και λιωμένο βούτυρο οπότε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο είναι αρκετή. Τα καβουρντισμένα φουντούκια έχουν πιο έντονο άρωμα από τα ωμά.
Αφήνουμε την λιωμένη σοκολάτα-βούτυρο να κρύωσει πριν την προσθέσουμε στο μείγμα.
Αφήνουμε την λιωμένη σοκολάτα-βούτυρο να κρύωσει πριν την προσθέσουμε στο μείγμα.
Το μέιγμα γίνεται αρκετά σφικτό μετά την πρόσθεση των αλλεσμένων φουντουκιών αλλά θα αραιώσει μετα την πρόσθεση των ασπραδιών.
Αυτό το κέικ δεν φουσκώνει πολύ αλλά μενει χαμηλό και βαρύ.
Πράγματι η πολλή σοκολάτα κάνει τα κέϊκ πιο κόμπακτ μα πεντανόστιμα!
ReplyDeleteΠολύχρονη, με όλα σου τα όνειρα πραγματοποιημένα!
Ζ.