Sunday 25 January 2015

Zambia's juicy orange pie

I wanted to try an orange pie for a long time. I have never tried it and it was a bit risky to make without having a reference. I was happy to find the recipe in Zambia's book from Kitchen Stories and I have to say it is one of the easiest desserts in syrup!


Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)


Zambia's juicy orange pie


ingredients for the pie
  • 225 gr filo dough
  • 100 ml milk
  • 100 ml Greek yogurt
  • 100 ml light olive oil
  • 100 gr brown sugar
  • 2 eggs
  • zest from a large orange
  • 10 gr baking powder 
ingredients for the syrup
  • juice from the orange - about 125 ml
  • 200 ml water
  • 200 ml brown sugar
  • remaining orange peel
instructions for the pie 
  1. Separate the filo dough, make little piles and bake for 5 minutes in 100 degrees, so they become dry.
  2. Mix all ingredients in a large bowl.
  3. Break the dried filo dough into pieces and add gradually to the mix.
  4. Pour into a small form 20 x 20 cm.
  5. Bake in pre-rewarmed oven, in 180 degrees and for about 30-35 minutes.
instructions for the syrup
  1. Put all ingredients in a pan and let it boil for 5 minutes.
  2. Cut the cold pie in large square pieces.
  3. Pour the warm syrup over and let is soak for at least 30 minutes.
  4. Serve as is or with ice cream.
Make sure to dry the filo dough, otherwise your pie will become lumpy.


Mix all ingredients with a fork.


This is how it looks before and after baking. Remember to cut in cubes before soaking into syrup.




IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να δοκιμάσω μία πορτοκαλόπιτα. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και γι 'αυτό ήταν λίγο ριψοκύνδινο χώρις να έχω σημείο αναφοράς. Ευτυχώς βρήκα την συνταγή στο βιβλίο της Ζαμπιας του Kitchen Stories. Είναι μία απο τις ευκολότερες πίτες με σιρόπι!



Ζουμερή πορτοκαλόπιτα της Ζαμπιας

υλικά για την πίτα
  • 225 γρ φύλλο κρούστας
  • 100 μλ γάλα
  • 100 μλ ελληνικό γιαούρτι
  • 100 μλ ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 100 γρ μαύρη ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
  • 10 γρ μπέικιν πάουντερ
υλικά για το σιρόπι
  • χυμό από το πορτοκάλι - περίπου 125 κ.εκ.
  • 200 μλ νερό
  • 200 γρ μαύρη ζάχαρη
  • η φλούδα του πορτοκαλιού
οδηγείες για την πίτα
  1. Ζαρώνουμε τα φύλλα ένα ένα και τα ψήνουμε για 5 λεπτά στους 100 βαθμούς, έτσι ώστε να ξεραθούν.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ.
  3. Σπάμε το φύλλο σε κομμάτια και το προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα.
  4. Ρίχνουμε σε ένα μικρή φόρμα 20 επί 20 εκατοστά. 
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά.
οδηγείες για το σιρόπι
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
  2. Κόβουμε την κρύα πίτα σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια.
  3. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω και το αφήνουμε να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  4. Σερβίρεται όπως είναι ή με παγωτό.
Το φύλλο πρέπει να είναι ξερό για θρυμματίζεται εύκολα.


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα πιρούνι.


Πριν και μετά το ψήσιμο. Και μην ξεχάσετε να την κόψετε πριν την σιροπιάσετε.

4 comments:

  1. Έγινε πολύ όμορφη, τέλεια επιτυχημένη κι οι φωτογραφίες σου την αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο!
    Θέλω να πιστεύω ότι σας άρεσε η γεύση.

    Λιάνα σ΄ευχαριστώ για την αναφορά στα blogs μου και για την προτίμηση!
    Ζ.

    ReplyDelete
  2. Σε ευχαριστω πολυ και για την συνταγη και για το σχόλιο σου! Την έφαγε μέχρι και η πεθερα μου που δεν τις αρέσουν τα σιροπιαστά αλλα είπε αυτή ειναι τόσο δροσερή γεύση λόγω πορτοκαλιού που της άρεσε πολυ :)

    ReplyDelete
  3. Την έχω βάλει κι εγώ στο μάτι!
    Τέλεια σου έγινε!!

    ReplyDelete
  4. Σε ευχαριστω! Ειναι υπέροχη κοντεύει να τελειώσει. Δοκίμασε και αυτή στο μπλογκ της Ζαμπιας με τα προ-ψημένα φύλλα θα την κανω επίσης :)

    ReplyDelete