Sunday, 15 March 2015

Ioula's marmalade pie aka pasta flora

This recipe comes straight from my grandma's notebook. It is a simple pie and makes perfect companion of a cup of tea. It is easy to make, you only need to use your hands, and fast to bake :)


Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)



Ioula's marmalade pie aka pasta flora

ingredients
  • 240 gr butter
  • 180 gr sugar (brown or white)
  • 400 gr of self raising  flour
  • 4 eggs
  • 1 liqueur cup of cognac or rum
  • 1 vanilla
  • 200 -250 gr jam (this one is red forest fruit and honey made by Papayiannides)
  • a bit of water
instructions
  1. Cut the butter in cubes and mix with the sugar with your hands.
  2. Add the eggs, cognac and vanilla.
  3. Add the flour (it might take a bit more) and mix until you reach cookie dough consistency.
  4. Keep a hand full dough apart.
  5. Spread the mix evenly on a buttered/floured 24-26cm diameter backing tray with ring.
  6. Mix the jam with a bit water until it reaches the consistency of honey.
  7.  Add some flour to the remaining dough and roll long sticks for decoration. Put the sticks above the jam layer.
  8. Bake in 180 degrees for about 35-45 minutes.
You will only need your hands for this pie :)

The mix should reach the consistency of soft cookie dough.


Keep a hand full of dough separately, mix with flour and make the decoration sticks.


This is how to decorate.


IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Αυτή η συνταγή προέρχεται κατ 'ευθείαν από το τετράδιο της γιαγιάς μου. Είναι μια απλή πίτα και κάνει τέλεια παρεά σε ένα φλιτζάνι τσάι. Είναι εύκολη και το μόνο που χρειάζεστε είναι τα χέρια σας :)



Η πάστα φλώρα της Ιούλας

υλικά
  • 240 γρ βούτυρο 
  • 180 γρ ζάχαρη 
  • 400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι  του λικέρ κονιάκ ή ρούμι
  • 1 βανίλια
  • 200 -250 γρ μαρμελάδα (έβαλα κόκκινα φρούτων του δάσους και μέλι που παράγεται από τον συμπατριώτη μου Παπαγιαννίδη)
  • λίγο νερό
οδηγείες 
  1. Κόψτε το βούτυρο σε κύβους και ανακατέψτε το με τη ζάχαρη χρησιμοποιώντας τα χέρια σας.
  2. Προσθέστε τα αυγά, το κονιάκ και τη βανίλια.
  3. Προσθέστε το αλεύρι (μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο) και ανακατέψτε μέχρι να γίνει σαν ζύμη για κουλουράκια.
  4. Κρατήστε μια χούφτα ζύμη χώρια.
  5. Απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα σε μια βουτυρωμένη / αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 24-26 εκ.
  6. Ανακατέψτε τη μαρμελάδα με νερό λίγο μέχρι να γίνει ρευστή σαν μέλι.
  7.  Προσθέστε λίγο αλεύρι στην υπόλοιπη ζύμη και φτιάξτε μπαστουνάκια για δικόσμηση. Βάλτε τα ραβδιά πάνω από το στρώμα μαρμελάδας.
  8. Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 35-45 λεπτά.
Θα χρειαστείτε μόνο τα χέρια σας για αυτή την πίτα :)


Το μείγμα πρέπει να είναι λίγο πιο μαλακό από ζύμη για κουλουράκια.


Κρατήστε χούφτα ζύμης χωριστά για τα μπαστουνάκια της διακόσμησης.


Έτσι γίνεται η διακόσμηση της πίτας.


No comments:

Post a Comment