Saturday 23 May 2015

Penny's surprise birthday raspberry cake

I have seen this cake at a patisserie page on facebook and almost booked a flight back to Athens just to buy it. So I thought if it makes me wanna fly to taste it, it will be perfect for my girlfriend's surprise party! 



Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)



Penny's surprise birthday raspberry cake

ingredients for the cake
  • 6 eggs (separate whites from yolks)
  • 1 shot of rum
  • 1,5 cup sugar
  • 1,5 cup flour
  • 1 tea spoon baking powder
  • 2 table spoons cacao
  • a bit of butter and extra flour
instructions for the cake
  1. Beat the yolks with the sugar for 5-8 minutes
  2. Add the flour, including the baking powder.
  3. Beat egg-whites with the shot of rum separately until stiff
  4. Use a brush to smear a bit of butter on your cake form.
  5. Use a sieve to spread the flour on top of the butter.
  6. Pour the dough in the form and bake in pre-warmed oven (170 degrees for 20 minutes)

ingredients for the cream
  • 2 cups cream
  • 2 envelopes fix for whipped cream
  • 1/4 cup powder sugar
  • 1 vanilla sugar 
instructions for the cream
  1. Place the chilled cream, powdered sugar, vanilla sugar in medium bowl.
  2. Using electric mixer beat, add the fix until it becomes firm.
  3. Keep in the fridge until use.

ingredients for the syrup
  • 1 cup sugar
  • 2 cups water
  • 3-4 raspberries
instructions for the syrup
  1. Boil the water and sugar for about 8 minutes.
  2. Add the raspberries and press with a form until it becomes uniform.
instructions for putting the cake together

  1. Cut the cake into half and then into two, so you have 4 layers.
  2. Pour the raspberry syrup evenly in the cake.
  3. Spread the cream between the cake layers, be generous!
  4. Add the raspberries for decoration on the edge of the cream.
  5. Chill in the fridge for about 3 hours.
  6. Sprinkle some powder sugar on top before serving.

The secret to fluffy cake is beating the eggs whites and the yolks separately.


The secret to this cake's juiciness it is putting a light raspberry syrup in between.


I have used a square form and cut the cake in three long parts and then in half to make it super tall.


Assemble the cake just before serving it and keep it on ice until served :)



IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Eίδα αυτό την τούρτα σε μια σελίδα ζαχαροπλαστείου στο facebook και σχεδόν έκλεισα πτήση για Αθήνα μόνο και μόνο για να το δοκιμάσω. Έτσι σκέφτηκα, αν αυτή η τούρτα με κάνει να θέλω να ταξιδέψω για να τη δοκιμάσω, είναι η τέλεια τούρτα για το πάρτι-έκπληξη της φίλης μου!



Κέηκ έκπληξη γενεθλίων της Πένης από σμέουρα   
συστατικά για το παντεσπάνι
  • 6 αυγά (ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους)
  • 1 σφηνάκι ρούμι
  • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1,5 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουταλάκι τσαγιού μπέκιν
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο
  • λίγο βούτυρο και επιπλέον αλεύρι
Οδηγείες για το παντεσπάνι
  1. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 5-8 λεπτά.
  2. Προσθέστε το αλεύρι, συμπεριλαμβανομένου και του μπέικιν πάουντερ.
  3. Χτυπάτε τα ασπράδια τορούμι ξεχωριστά μέχρι να σφίξουν.
  4. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για απλώσετε ένα κομμάτι βούτυρο σε φόρμα του κέικ σας.
  5. Χρησιμοποιήστε ένα κόσκινο για αλευρώσετε τη φόρμα.
  6. Ρίχνετε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (170 βαθμούς για 20 λεπτά)
συστατικά για την κρέμα
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 2 φακελάκια σταθεροποιητή σαντιγί 
  • 1/4 φλυτζανι τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
οδηγείες για την κρέμα
  1. Τοποθετήστε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια σε ένα μέτριο μπωλ.
  2. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό μίξερ και τα χτυπήστε και προσθέστε τον σταθεροποιητή μέχρι να σφίξει.
  3. Διατηρήστε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι τη χρήση.
συστατικά για το σιρόπι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνι νερό
  • 3-4 σμέουρα
οδηγείες για το σιρόπι

  1. Βράζετε το νερό και τη ζάχαρη για περίπου 8 λεπτά.
  2. Προσθέστε τα σμέουρα και πιέστε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το σιρόπι.
οδηγείες για την συναρμολόγηση της τούρτας

  1. Κόψτε το κέικ στο μέσον και στη συνέχεια στα δύο, έτσι ώστε να έχετε 4 ίσα στρώματα.
  2. Ρίξτε το σιρόπι σμέουρων ομοιόμορφα στην τούρτα.
  3. Απλώστε την κρέμα μεταξύ των στρωμάτων κέικ, να είστε γενναιόδωρη!
  4. Προσθέστε τα σμέουρα για διακόσμηση στην άκρη της κρέμας.
  5. Διατηρίστε το ψυγείο για περίπου 3 ώρες.
  6. Ρίξτε λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω πριν την σερβίρετε.
Το μυστικό για ένα αφράτο παντεσπάνι είναι το να χτυπάς το ασπράδι και τους κροκούς ξεχωριστά.


Αυτό το κέικ είναι σούπερ ζουμερό από το ελαφρύ σιρόπι σμέουρων.


Χρησιμοποίησα τετράγωνη φόρμα και την έκοψα στα τρία για να δημιουργήσω ένα ψηλό κέικ.


Το κέικ πρέπει να συναρμολογηθεί λίγο πριν σερβιριστεί και να διατηρείται πάνω σε πάγο :)

2 comments:

  1. Η τελειότερη ιδέα για τούρτα γενεθλίων. Όλα τα συστατικά της τα λατρεύω!
    Την έφτιαξες υπέροχη Λιάνα.

    Χαρούμενα γενέθλια για τη φίλη σου!
    Ζ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ, έγινε υπέροχη και την φάγαμε όλη, παρά πολυ ελαφριά και τα σμέουρα με την σοκολάτα ειναι καταπληκτικος συνδυασμός :) θα την ξανακάνω αλλα θα βάλω λίγα καβουρντισμένα φουντούκια στο παντεσπάνι γιατι πανε πολυ και αυτα με τα σμέουρα.

      Delete