I wanted a fresh version of halva and I was inspired by this recipe from Kitchen Stories but the execution is similar to the traditional halva ta comes from my birthplace Lesvos. Simple, delicious and ready in 20 minutes!
Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)
ingredients
- 1 cup of olive oil
- 2 cups of semolina, thick
- 3 cups of sugar
- 2 cups of water & 2 cups of orange juice
- Zest from one orange
- Pine nuts
- 1 cinnamon stick
- Ground cinnamon for serving
instructions
- Pour the water & orange juice & zest sugar into the pan.
- Add the cinnamon stick and bring to boil for 8 minutes.
- Let it cool down.
- Roast the oil and semolina.
- Stir with a wooden spoon until light brown.
- Add the nuts and stir.
- Take off the fire and add the cold syrup, slowly and carefully, it may splash like hot lava!
- Stir until the semolina absorbs the syrup.
- Put in individual forms (4).
- Serve generously with cinnamon.
When adding syrup, make sure the syrup is cold. Adding hot semolina to hot syrup will cause a lava explosion. It may seem too liquid but it after a while it will become thick as wet sand ;)
It will take about half an hour until it's cold enough to serve.
IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Ήθελα να φτιάξω μια άλλη εκδοχή του χαλβά και εμπνευσμένη από αυτή τη συνταγή από το Kitchen Stories αλλά η εκτέλεση είναι παρόμοια με το παραδοσιακό χαλβά που προέρχεται από τη γενέτειρά μου τη Λέσβο. Απλός, νόστιμος και έτοιμος σε 20 λεπτά!
Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)
Υλικά
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χονδρό
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό & 2 χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλο
- Κουκουνάρι
- 1 κανέλλα
- Κανέλλα για το σερβίρισμα
οδηγίες
- Ρίχνω το νερό & την πορτοκαλάδα & το ξύσμα και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.
- Προσθέτω την κανέλα και αφήνω να βράσει για 8λεπτά.
- Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
- Καβουρντίζω το λάδι και το σιμιγδάλι.
- Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτω τα κοθκουνάρια και ανακατεύω.
- Βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κρύο σιρόπι, αργά και προσεκτικά, μπορεί να πεταχτεί σαν καυτή λάβα!
- Αναδεύω μέχρι το σιμιγδάλι να αποροφήσει το σιρόπι.
- Βάζω σε μεμονωμένες φόρμες (4).
- Σερβίρω γενναιόδωρα με πολλή κανέλλα.
Όταν προσθέτω το σιρόπι πρέπει το μείγμα του σιμιγδαλιού να έιναι κρύο. Αν είναι και τα δύο ζεστά θα ακολουθήσει έκρηξη λάβας! Στην αρχή το μείγμα θα είναι αραιό αλλα μετα θα δέσει.
Παίρνει περίπου μια ώρα να κρύωσει, σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Τι όμορφος που έγινε!
ReplyDeleteΑυτά τα μακρόστενα φορμάκια είναι υπέροχα. Σαν σε ατομικές μερίδες.
Σ΄ ευχαριστώ Λιάνα!
Ζ.
Ευχαριστω, και εγω τα λατρεύω αυτα τα φορμάκια, μου θυμίζουν της γιαγιάς μου :)
ReplyDelete