Sunday 1 November 2015

Chipolata cake with fluffy fruity filling

This is a pretty typical Dutch cake, and it has a very fresh taste. When you you are bored of vanilla or chocolate cakes, this is perfect for a light and fluffy cake.



Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)



Chipolata cake with fluffy fruity filling

ingredients for the cake
  • 6 eggs (separate whites from yolks)
  • 1 vanilla
  • 1,5 cup sugar
  • 1,5 cup flour
  • 1 tea spoon baking powder
  • a bit of butter and extra flour for the form
instructions for the cake
  1. Beat the yolks with the sugar and vanilla for 5-8 minutes
  2. Add the flour, including the baking powder.
  3. Beat egg-whites separately until stiff
  4. Fold gently the yolks mix with the egg whites mix
  5. Use a brush to smear a bit of butter on your cake form.
  6. Use a sieve to spread the flour on top of the butter.
  7. Pour the dough in the form and bake in pre-warmed oven (160 degrees for 20 -25 minutes)

ingredients for the cream
  • 4 gelatin sheets 
  • 1 small can of pineapple (3 slices)
  • 1 small can of mandarin (2-3 mandarines)
  • 100 gr bitter cookies
  • 200ml marasquin liquer
  • 500 gr mascarpone or other  cream cheese
  • 2-3 table spoons powder sugar
  • 200 gr whipped cream
instructions for the filling
  1. Put the gelatin sheets in water
  2. Save the juice from the cans in two separate bowls
  3. Cut the fruit & cookies in cubes
  4. Mix the mascarpone with sugar and the liquer
  5. Whip the cream stiff and add it to the mix
  6. Add the cubes of fruit and cookies and fold the mix gently
  7. Put the mix in the fridge
  8. Heat the juice from the pineapple and melt the gelatin sheets in
  9. Let the mix cool down and add it to the fridge mix by folding gently
  10. Put back into the fridge for half an hour
instructions for putting the cake together
  1. Wait until the cake cools down (about 15 minutes)
  2. Cut the cake into three layers
  3. Pour the mandarin juice from the can on each cake layer
  4. Add half of the filling between each layer
  5. You can optionally save a bit of filling for the sides of the cake and add almond flakes, I left it open.
The cake ingredients.


The cake raises a lot while baking and settles later on.


The gelatin needs to become soft in the water and the fruit and cookies cut in small cubes.


The fluffy mascarpone filling needs the gelatin to keep form in case the cake is not consumed in the same day.


You can decorate the cake with glaze, pearls, pieces of marzipan and the rest of the cookies.



IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Τούρτα τσιπολάτα με αφράτη γέμιση από φρούτα

Μία πολύ χαρακτηριστική ολλανδική τούρτα με πολύ φρέσκια γεύση. Άν έχετε βαρεθεί την κλασική βανίλια ή σοκολάτα αυτή η τούρτα είναι ιδανική, ελαφρία και αφράτη τούρτα.



συστατικά για το παντεσπάνι
  • 6 αυγά (ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους)
  • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1,5 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουταλάκι τσαγιού μπέκιν
Οδηγείες για το παντεσπάνι
  1. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 5-8 λεπτά.
  2. Προσθέστε το αλεύρι, συμπεριλαμβανομένου και του μπέικιν πάουντερ.
  3. Χτυπάτε τα ασπράδια ξεχωριστά μέχρι να σφίξουν.
  4. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για απλώσετε ένα κομμάτι βούτυρο σε φόρμα του κέικ σας.
  5. Χρησιμοποιήστε ένα κόσκινο για αλευρώσετε τη φόρμα.
  6. Ανακατέψτε τα δύο μείγματα απαλά με μια σπάτουλα.
  7. Ρίχνετε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (160 βαθμούς για 20-25 λεπτά)
συστατικά για την κρέμα
  • 4 φύλλα ζελατίνας
  • 1 μικρή κονσέρβα ανανά (3 φέτες)
  • μικρή κονσέρβα μανταρίνι (2-3 μανταρίνια)
  • 100 γρ μπισκοτάκια πικραμύγδλο
  • 200 μλ marasquin λικέρ
  • 500 γρ μασκαρπόνε ή άλλο τυρί κρέμα
  • 2-3 κουταλίες σούπας ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ κρέμα σαντιγί
οδηγείες για την κρέμα
  1. Βάλτε τα φύλλα ζελατίνης σε νερό
  2. Αποθηκεύστε το χυμό από τα δοχεία σε δύο χωριστά μπώλ
  3. Κόψτε τα φρούτα και τα μπισκοτάκια σε κύβους
  4. Ανακατεύστε το μασκαρπόνε με την ζάχαρη και το λικέρ
  5. Χτυπήστε την σαντυγί και προσθέστε το στο μίγμα
  6. Προσθέστε τους κύβους φρούτων και μπισκότα και ανακατέψτε το μείγμα απαλά
  7. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο
  8. Ζεστάνετε το χυμό από ανανά ώσπου να λιώσουν τα φύλλα ζελατίνης 
  9. Αφήστε το χυμό να κρυώσει και προσθέστε το στο μείγμα ψυγείου ανακατεύοντας απαλά
  10. Βάλτε το μείγμα πίσω στο ψυγείο για μισή ώρα
οδηγείες για την τούρτα
  1. Περιμένετε μέχρι το κέικ να κρυώσει (περίπου 15 λεπτά)
  2. Κόψτε το κέικ σε τρία στρώματα
  3. Απλώστε το χυμό μανταρινιού σε κάθε στρώμα κέικ
  4. Προσθέστε τη μισή από τη γέμιση ανάμεσα σε κάθε στρώση
  5. Μπορείτε προαιρετικά να αποθηκεύσετε ένα μέρος της κρέμας για τις πλαινες πλευρές και να διακοσμησετε με αμύγδαλα, εγώ τις άφησα ανοιχτές.
Τα υλικά για το παντεσπάνι.


Το παντεσπάνι φουσκώνει πολύ κατά την διάρκεια του ψησίματος.


Η ζελατίνα στο νερό για να μαλακώσει και τα φρούτα κομμένα σε μικρά κυβάκια.


Η αφράτη κρέμα μασκαρπόνε χρειάζεται την ζελατίνη για να κρατήσει αν η τουρτά δεν καταναλωθεί την ίδια μέρα.


Μπορείτε να διακοσμήσετε την τούρτα με γλάσσο, πέρλες, κομματάκια αμυγδαλόπαστας και τα υπόλοιπα μπισκοτάκια.

No comments:

Post a Comment