Friday 11 March 2016

Lagana - a sweet flat-bread with sesame

This bread is, by tradition, made once a year, 40 days before Easter when the fasting begins. 


Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)


Lagana - a sweet flat-bread with sesame



ingredients for the bread
  • 1 dry gist (7 gr)
  • 1/4 of a cup tachine
  • 1/4 of a cup white sugar
  • 1/4 cup olive oil
  • 1 table spoon salt
  • 3 cups warm water
  • 3 cups flour
ingredients for topping
  • 1/2 cup water
  • 1/2 table spoon
  • Sesame seeds
instructions bread & topping
  1. Mix the gist, sugar, tachine, water, oil, salt and flour and let them rise for 2 hours
  2. Split the dough in 4 flat breads and leave them to rise for 30 minutes
  3. Use your fist to give a wavy surface and  spread with the sugar water and sesame on top.
  4. Bake for 160 degrees with a ball of water under and for 10 minutes.
  5. After 10 minutes spray once more with water and bake them for another 15 minutes.
  6. Take out of the oven and leave to cool down before serving.

Before and after raising


Leave to rise twice


The end result




IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Αυτό το ψωμί γίνεται παραδοσιακά μία φορά το χρόνο, 40 μέρες πριν το Πάσχα, όταν αρχίζει η νηστεία.



Λαγάνα


Υλικά για το ψωμί
  • 1 μαγιά ξηρή (7 γρ)
  • 1/4 του φλιτζανιού ταχίνι
  • 1/4 του φλιτζανιού λευκής ζάχαρης
  • 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι
  • 3 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι 
Υλικά για το σουσάμι
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 κουταλιά σούπας ζαχαρη
  • σουσάμι
Οδηγείες για το ψωμί
  1. Ανακατέψτε την μαγιά, τη ζάχαρη, ταχίνι, το νερό, το λάδι, το αλάτι και το αλεύρι και τα αφήνετε να φουσκώσει για 2 ώρες
  2. Χωρίστε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και αφήστε τα να φουσκώσουν για 30 λεπτά
  3. Χρησιμοποιήστε τη γροθιά σας για να δώσετε την χαρακτηριστική επιφάνεια και ψεκάστε με το νερό ζάχαρη προσθέτοντας το σουσάμι από πάνω.
  4. Ψήστε για 160 βαθμούς με ένα μπωλ νερού από κάτω για 10 λεπτά.
  5. Μετά από 10 λεπτά ψεκάστε για μια ακόμη φορά με νερό και ψήστε για άλλα 15 λεπτά.
  6. Βγάλτε από το φούρνο και το αφήστε να κρυώσει πριν το σερβίρισμα.
Πριν και μετά το φούσκωμα



Αφήστε το να φουσκώσει δύο φορές




Το τελικό αποτέλεσμα

1 comment:

  1. Υπέροχες!
    Καλό βράδυ Κυριακής Λιάνα!

    Ζ.

    ReplyDelete