This bread is, by tradition, made once a year, 40 days before Easter when the fasting begins.
Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)
Lagana - a sweet flat-bread with sesame
ingredients for the bread
- 1 dry gist (7 gr)
- 1/4 of a cup tachine
- 1/4 of a cup white sugar
- 1/4 cup olive oil
- 1 table spoon salt
- 3 cups warm water
- 3 cups flour
ingredients for topping
- 1/2 cup water
- 1/2 table spoon
- Sesame seeds
- Mix the gist, sugar, tachine, water, oil, salt and flour and let them rise for 2 hours
- Split the dough in 4 flat breads and leave them to rise for 30 minutes
- Use your fist to give a wavy surface and spread with the sugar water and sesame on top.
- Bake for 160 degrees with a ball of water under and for 10 minutes.
- After 10 minutes spray once more with water and bake them for another 15 minutes.
- Take out of the oven and leave to cool down before serving.
Before and after raising
IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Αυτό το ψωμί γίνεται παραδοσιακά μία φορά το χρόνο, 40 μέρες πριν το Πάσχα, όταν αρχίζει η νηστεία.
Αυτό το ψωμί γίνεται παραδοσιακά μία φορά το χρόνο, 40 μέρες πριν το Πάσχα, όταν αρχίζει η νηστεία.
Λαγάνα
Υλικά για το ψωμί
- 1 μαγιά ξηρή (7 γρ)
- 1/4 του φλιτζανιού ταχίνι
- 1/4 του φλιτζανιού λευκής ζάχαρης
- 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- 3 φλιτζάνια ζεστό νερό
- 3 φλιτζάνια αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1/2 κουταλιά σούπας ζαχαρη
- σουσάμι
- Ανακατέψτε την μαγιά, τη ζάχαρη, ταχίνι, το νερό, το λάδι, το αλάτι και το αλεύρι και τα αφήνετε να φουσκώσει για 2 ώρες
- Χωρίστε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και αφήστε τα να φουσκώσουν για 30 λεπτά
- Χρησιμοποιήστε τη γροθιά σας για να δώσετε την χαρακτηριστική επιφάνεια και ψεκάστε με το νερό ζάχαρη προσθέτοντας το σουσάμι από πάνω.
- Ψήστε για 160 βαθμούς με ένα μπωλ νερού από κάτω για 10 λεπτά.
- Μετά από 10 λεπτά ψεκάστε για μια ακόμη φορά με νερό και ψήστε για άλλα 15 λεπτά.
- Βγάλτε από το φούρνο και το αφήστε να κρυώσει πριν το σερβίρισμα.
Υπέροχες!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ Κυριακής Λιάνα!
Ζ.