Saturday 20 December 2014

Finikia traditional Christmas honey cookies from Lesvos

These ones re quite similar as the melomakarona recipe, but a bit lighter and with not so many spices. This recipe is my aunt's and it is originally from my home island Lesvos. This recipe will make about 30-35 pieces.



Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)


Finikia traditional Christmas honey cookies from Lesvos

ingredients for the cookies
  • Fresh squeezed orange juice from one orange and half lemon
  • Zest from 1 oranges and half lemon
  • 1/2 water glass water
  • 2 water glasses olive oil
  • 100 gr butter
  • 1 water glass of sugar
  • 1/2 tea spoon ground cinnamon
  • 1/2 tea spoon ground cloves
  • 1/2  water glass semolina
  • 1 tea spoons baking soda
  • 2 tea spoons baking powder
  •  Ground walnutd
ingredients for the syrup
  • water glasses of sugar
  • water glasses of water
  • 2 water glasses honey
  • 1 cinnamon stick
  • half lemon juice
instructions for the cookies
  1. Mix the ingredients in the following order, using a whisker; Orange and lemon juice, orange  and lemon zest, water, sugar, spices, cognac, olive oil, butter.
  2. Add gradually the flour include and mix by using your hands. It might be that you don't need all the flour. You should add until you can form the cookies with you hands. 
  3. Make the cookies in oval shape and roll them over an uneven surface, I use the grated edges to get the bumpy effect going on.
  4. We bake them in 180C and for about 20 minutes.
instructions for the syrup
  1. Mix all ingredients together in a pan, using a whisker.
  2. Bring to cook and let it boil for 8-10 minutes.
  3. While the syrup is warm, but the cookies cold, soak one by one in the syrup.
  4. Place in a tupperware and pour the remaining syrup over the cookies.

Keep the cookies airtight in the tupperware, after the cool off.

This how we make them.


This is how they look before baking and after baking.


You can add extra syrup when serving ;)



IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Τα φοινίκια είναι παρόμοια με τα μελομακάρονα, αλλά λίγο ελαφρύτερα και με όχι τόσο πολλά μπαχαρικά. Αυτή η συνταγή είναι της θείας μου και είναι από το νησί μου την Λέσβο. Θα σας βγούν περίπου 30-35 κομμάτια.



Φοινίκια παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο κέρασμα της Λέσβου

υλικά για τα φοινίκια
  • Γρέσκο χυμό  ενός πορτοκαλιού και μισού λεμονιού
  • Ξύσμα από 21 πορτοκάλι και μισό λεμόνι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1/2 κουταλι τσαγιού κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κουτάλι τσαγιού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 ποτήρι κονιάκ
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
υλικά για το σιρόπι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 ποτήρι μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • το μισό χυμό ενός λεμονιού
οδηγείες για τα φοινίκια
  1. Αναμίξτε τα συστατικά με την ακόλουθη σειρά, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, ζάχαρη, μπαχαρικά, κονιάκ, το ελαιόλαδο και βούτυρο.
  2. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και ανακατέψτε με τα χέρια σας. Μπορεί να χρειαστεί πιο πολύ αλεύρι, θα πρέπει να προσθέσετε έως ότου μπορείτε να πλάσετε τα φοινίκια με τα χέρια σας.
  3. Δώστε στα φοινίκια σχήμα οβάλ και ανοίξτε τα πάνω στον ξύστη για να πάρουν το παραδοσιακό σχέδιο.
  4. Τα ψήνουμε στουσ 180 βαθμούς και για περίπου 20 λέπτα.
οδηγείες για το σιρόπι
  1. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα.
  2. Αφήστε το σιροόπι να βράσει για 8-10 λεπτά.
  3. Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και τα φοινίκια ζεστά όταν τα σιροπίαζουμε.
  4. Σιροπίαστετα  ένα ένα μέσα στην κατσαρόλα για να απορροφήσουν το σιρόπι καλά.
  5. Τοποθετήστε σε ένα τάπερ και περιχύστετα με το υπόλοιπο σιρόπι πάνω από τα μπισκότα.

Διατηρούνται στο τάπερ αφότου κρυώσουν.


Έτσι τα φτιάχνουμε.



Έτσι είναι πριν και μετά από το ψήσιμο.


Μπορείτε να κρατήσετε λίγο σιρόπι ξεχωριστά και να βάζετε επιπλέον όταν τα σεβίρετε. ;)




No comments:

Post a Comment