Monday, 1 December 2014

Speculaas the Dutch holiday-biscuit

On December the 5th, the Dutch celebrate the Sint Nicolas package evening, meaning that Saint Nicholas is bringing presents to the whole family. The presents are mostly a surprise and they have a teasing nature. The presents are opened one by one and they are many so it takes a  few hours to go through them.

The evening is normally starting with warm chocolate and speculaas (biscuit), along with other treats such as kruidnoten (tiny cookies) en amadelstaaf (almond paste in filo dough)

This year I made my own and the house smelled of cinnamon and cloves all weekend long :)


Η συνταγή στα Ελληνικά στο κάτω μέρος της σελίδας :)




Speculaas the Dutch holiday-biscuit

ingredients
  • 300 gr butter (don't use margarine) - leave out of the fridge until soft
  • 250 gr baster sugar
  • 2 tea spoons salt
  • 2 table spoons milk
  • 20 gr speculaas spices (see below the ingredients)
  • 400 gr self rising flour
  • 100 gr almond flakes

instructions
  1. Mix the butter and sugar with your hands.
  2. Add the milk and salt.
  3. Add the four including the spices in the mix and kneed until firm cookie dough.
  4. Cover it with plastic foil and leave it in the fridge for 1 hour or more (some leave it overnight so the spices blend in the mix).
  5. Take out of the fridge and either put it in silicone forms or roll open and divide in four large biscuits.

If you can't find the speculaas spices mix you can make it yourself, it includes these ingredients in powder form:
57% cinnamon, 7% cloves, 9% coriander 9% nutmeg, 9% ginger, 9% cardamom and orange zest.


You need to knead the dough until it becomes a firm cookie dough.



I used silicone form but this biscuit was too heavy to be able to make a house :(




IN GREEK - ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ



Στις 5 Δεκεμβρίου, οι Ολλανδοί γιορτάζουν το βράδυ πακέτων του Sint Nicolas, που σημαίνει ότι ο Άγιος Νικόλαος φέρνει δώρα για όλη την οικογένεια. Τα δώρα είναι ως επί το πλείστον μια έκπληξη και έχουν σκοπό στο να πειράξουν. Τα δώρα ανοίγοντα ένα ένα και είναι πολλά γι 'αυτό και παίρνει μερικές ώρες για να ανοιχτούν όλα.

Το βράδυ αρχίζει με ζεστή σοκολάτα και σπεκουλάς (μπισκότο), μαζί με άλλες λιχουδιές όπως κράουντενοτεν (μικροσκοπικά μπισκότα) en αμαντέλσταφ (πάστα αμυγδάλου σε ζύμη φύλλου).

Φέτος έφτιαξα σπιτικό σπεκουλάς και το σπίτι μύριζε κανέλα και γαρίφαλο όλο το Σαββατοκύριακο :)



Σπεκουλάς το Ολλανδικό εορταστικό μπισκότο

υλικά
  • 300 γρ βούτυρο (μην χρησιμοποιείτε μαργαρίνη) - αφήστε το έξω από το ψυγείο μέχρι να μαλακώσει
  • 250 γρ ζάχαρη χρυση καστερ (σκούρα επεξεργασμένη ζάχαρη με ελαφριά γεύση καραμέλας)
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 20 gr σπεκουλές μπαχαρικά (βλέπε παρακάτω συστατικά)
  • 400 gr αλεύρι που φουσκώνει
  • 100 γρ φλύδες αμυγδάλου

οδηγίες
  1. Ανακατεύετε το βούτυρο και τη ζάχαρη με τα χέρια σας.
  2. Προσθέστε το γάλα και το αλάτι.
  3. Προσθέστε το αλεύρι με το με'ιγμα μπαχαρικών στο μείγμα και ζυμώστε μέχρι να γίνει σφιχτή ζύμη μπισκότων.
  4. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον σε 1 ώρα (μερικοί το αφήνουν μία νύχτα για να μαριναριστούν τα υλικά με τα μπαχαρικά).
  5. Βγάλτε από το ψυγείο και είτε μπορείτε να το βάλετε σε φόρμα σιλικόνης ή να ανοίξετε φίλο 1 εκατοστού και να και το χψρίστε σε τέσσερα μεγάλα μπισκότα.
    Αν δεν μπορείτε να βρείτε το μείγμα μπαχαρικών σπεκουλάς, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, αποτελείται από αυτά τα μπαχαρικά σε σκόνη:
    57% κανέλα, 7% γαρύφαλο, 9% σποράκια κοράνδρο , 9% μοσχοκάρυδο, 9% τζίντζερ, 9% κάρδαμο and ξύσμα πορτοκαλιού.


    Πρέπε να ζημώσετε τα υλικά έως να φίνουν μια σφιχτή ζύμη μπισκότου.



    Χρησημοποίησα φόρμα σιλικόνης, αλλά το μπισκότο ήταν πολύ βαρύ για να σταθεί ώς σπιτάκι :(


    No comments:

    Post a Comment